Luukku 4
04.12.2021
JOULUTORTTU
Joulutortut eli tähtitortut ovat yleensä voitaikinasta valmistettuja leivonnaisia, jotka on perinteisesti muotoiltu tähden, ristin, kukan tai puolikuun muotoon ja täytetty luumumarmeladilla. Torttujen päälle voidaan sirotella jouluisen vaikutelman luomiseksi tomusokeria tai strösseleitä. Tortuista voi tehdä muunkin muotoisia, ja täytteenä voi käyttää esimerkiksi omena-kanelimarmeladia, vihreitä kuulia, punajuurisalaattia, briejuustoa, ranskanperunoita tai puolukkarahkaa.
Joulutorttuja valmistetaan lähinnä Suomessa. Ruotsissa torttuja on syytetty "hakaristin" muotoisiksi. Vuonna 2020 torttutaikinaa valmistava Myllyn Paras arvioi, että suomalaiset syövät keskimäärin noin 18 torttua vuodessa.
